Derfor bør du velge trefjøl fremfor plast

Derfor bør du velge trefjøl fremfor plast

Når det kommer til kjøkkenutstyr, har mange et valg mellom plast og tre. Mange tenker kanskje at plast er mer praktisk fordi det kan gå i oppvaskmaskin, men sannheten er at trefjøler ofte er både sunnere, mer hygieniske og bedre for miljøet.

1. Mikroplast – en usynlig fiende

Plastfjøler ser kanskje praktiske ut, men de slites raskt ned. Hver gang du bruker kniven, skjærer du små riller i overflaten. Over tid løsner ørsmå plastpartikler – såkalt mikroplast – som kan ende opp i maten du spiser.
Mikroplast er noe vi får i oss mer og mer av i hverdagen, og kjøkkenet er et sted vi kan redusere eksponeringen ved å velge riktige materialer.

2. Tre har naturlige antibakterielle egenskaper

Treverk har en naturlig evne til å hemme bakterievekst. Når bakterier havner på en trefjøl, trekkes de ned i treverket og dør raskere enn på en plastoverflate.
Dette betyr at en godt vedlikeholdt trefjøl kan være et godt alternativ enn plast, så lenge du følger vanlige hygienerutiner (som å vaske den etter bruk).

3. Miljøvennlig og kortreist

Plast er et oljebasert materiale som aldri brytes helt ned. Tre derimot, er fornybart og nedbrytbart. Når du velger en fjøl laget av norsk eik eller bjørk, velger du et produkt som er kortreist, bærekraftig og med et langt lavere miljøavtrykk.

4. Holdbarhet og estetikk

En trefjøl er ikke bare funksjonell – den er også vakker. Årringene og strukturen i treverket gjør hver fjøl unik.
I tillegg kan en trefjøl vare i tiår hvis den får litt pleie, mens plastfjøler ofte må byttes ut etter kort tid fordi de blir stygge og fulle av hakk.

Tilbake til bloggen